Amprenta ecologică și efectele ei
Amprenta ecologică descrie cantitatea de carbon (poluare) eliberată în atmosferă de către persoane, instituții, țări în timpul transportului, încălzirii, consumului de energie, gestionării deșeurilor, bunurilor achiziționate și producției de produse alimentare. Astăzi, umanitatea folosește echivalentul a 1,3 planete pentru a furniza resursele de care avem nevoie și pentru a absorbi deșeurile pe care le producem. Aceasta înseamnă că Pământul are nevoie de 1 an și 4 luni pentru a regenera ceea ce folosim într-un an. Această perioadă lungă de timp se datorează în mare parte emisiilor de carbon și cererii mari de produse alimentare. Scenariile moderate ale Națiunilor Unite arată că, dacă menținem același ritm de consum și creșterea populației, până în 2035 vom avea nevoie de 2 planete pentru a face față.
Scopul principal al proiectului REFE (Reducing the Ecological Footprint through Eco-awareness) este să contribuie și să ajute la atingerea mai multor obiective din Agenda 2030 din România: 6. Apă curată și canalizare; 12. Consum și producție responsabilă; 13. Acțiune climatică; 15. Viața pe uscat. La nivel regional, activitățile REFE se vor conecta la obiectivul EcoMaramures, care este de a dezvolta, împreună cu localnicii și turiștii, un turism responsabil bazat pe respectarea valorilor naturale și culturale, pentru a-și păstra și proteja valorile patrimoniale.
Grup țintă
- 20 de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 22 de ani, cu rezidență în România și un stil de viață urban, bazat pe consumerism.
Rezultate
- Un grup de tineri români va avea capacitatea de a-și măsura amprenta ecologică.
- Va fi implementată o tabără educativă de vară, care va avea ca subiect principal “amprenta ecologică”. Tabăra va fi evaluată și documentată ca film.
- Se va dezvolta un curriculum pentru elevii din clasa a 6-a, care va include materiale didactice referitoare la reducerea amprentei ecologice individuale, pilotat în 5 școli, transmis Ministerului Educației din România și partajat cu Ministerul Educației din Austria.
- Vor fi dezvoltate module eLearning cu acces deschis, prin intermediul cărora mai mulți tineri își pot spori cunoștințele despre amprenta ecologică.
Parteneri
- Teatrul Vienez de Copii, Bucharest, Romania
- Schule für das Leben, Vienna, Austria
- Asociația Ecologică, Maramureș, Romania
- Fundația EuroEd, Iași, Romania
- Plattform Footprint, Vienna, Austria
Numărul de referință: 20_075_REFE
Proiectul este dezvoltat sub egida European Climate Initiative (“EUKI”) 2020