Cum să fim alături de copii în izolarea la domiciliu

Urmăream cu o oarecare curiozitate și teamă evenimentele provocate de apariția neașteptată a infectării populației din unele țări cu Covid-19, o necunoscută chiar pentru specialiștii în domeniu. Eram cumva liniștită crezând că la noi va fi normalitate, la noi nu se va întâmpla ceea ce ne prezintă mass-media pentru că eram foarte departe de focarele de infecție. Inevitabilul a apărut odată cu luarea unor măsuri de siguranță a sănătății populației. Și iată-ne puși în fața faptului împlinit prin închiderea tuturor unităților de învățământ pe o perioadă scurtă. Cum să fim alături de copii în izolarea la domiciliu?

Pe măsură ce zilele trec și situația legată de infecția cu noul tip de coronavirus devine mai serioasă și în țara noastră, tot mai mulți dintre noi suntem alături de copii în izolarea la domiciliu, și implicit schimbarea bruscă a stilului de viață și dispariția reperelor sociale pe care cei mai mulți dintre noi le avem.

Este o perioadă care ne supune la grele încercări, atât din punct de vedere fizic, dar mai ales emoțional. Situația se complică și mai tare dacă avem copii, care dintr-o dată sunt obligați să stea acasă, departe de prieteni și cunoscuți, departe de programul lor zilnic care include mers la școală sau grădiniță, socializare cu colegii, activități sportive sau de relaxare, plimbarea în parc sau la locurile de joacă, mersul la cinema sau teatru, ca să amintim doar câteva. Toate acestea sunt suspendate și poate gândul care face ca situația să fie și mai greu de suportat, este că nu știm cât vor dura toate acestea. Ne confruntăm cu o situație fără precedent la nivel mondial, în care ne sunt testate răbdarea, luciditatea și empatia, sprijinul reciproc care în aceste momente presupune distanțare față de ceilalți.

Întrebări

Stresul generat de starea de urgență, teama pentru sănătatea noastră și a celor dragi, incertitudinea legată de durata acestei situații și de cum se va termina, ne pot face  să fim mai puțin disponibili emoțional, ignorând poate nevoile celor din jur.

Ca educatoare, port responsabilitatea dezvoltării inteligenței emoționale, a socializării și a pregătirii pentru școală a unui număr de 25 preșcolari.

Fără a dispune de platforme educționale, fără a avea o rețea de comunicare online de care să beneficieze toți copiii, am căutat mijloace simple, la îndemâna mea și a părinților, pentru  a le facilita comunicarea și socializarea cu copiii în această perioadă.

Pentru a trece la acțiune am căutat răspuns la o serie de întrebări:

  • Ce fac?
  • Cum fac?
  • Cu ce fac?
  • Cu cine fac?
  • Când fac?

Am avut discuții  cu părinții prin telefon, messenger, whatsap, sms după care am ajuns de comun acord să comunicăm pe messenger pentru a oferi posibilitatea tuturor să fie conectați la informații.

Am sugerat părinților o serie de activități cu copiii și astfel le-am trimis videoclipuri, modele de lucru pentru abilități practice, jocuri de mișcare în casă, modele de desene; întotdeauna am avut în vedere și disponibilitatea părinților. Preșcolarii au nevoie de sprijin necondiționat în eficientizarea actului educativ și obținerea finalităților educative.

Postările făcute sunt în funcție de tema anuală, tema săptămânii sau a proiectului tematic.Tematică variată (primăvara, Paștele, forme geometrice, apa, lumea insectelor) ilustrată în diferite modalități (povești, desene animate, desene, etc). Am folosit resursele găsite pentru copiii de această vârstă pe site-urile de specialitate si youtube.

Activități

Aceste activități, care urmăresc dezvoltarea generală fizică, emoțională și intelectuală a copilului sunt foarte diverse:

Cântece (Cântecul legumelor)

Povești: Fram, ursul polar, Povestea unui om leneș, Zâna căpșunica, Heidi, Lupul singuratic, Albinuta Maya, Jack și vrejul de fasole

https://www.youtube.com/watch?v=FlwYoZd2vvo&list=PLiDWOoftdIrWot3_7L5jZ4Gc8JNfCF_-7 /

https://www.youtube.com/watch?v=8TVdJfzxMKc

Program de e-teatru:

http://www.eteatru.ro/?fbclid=IwAR2OGOQplqvCWeDHvGMgCaNN-FpZB3cjK9RIq46J3espgA7_oCclgeZlVOc#art-index/101-povesti-pentru-copii/4581

Gimnastică – un scurt film cu exerciții care invită copiii să execute mișcările propuse .

Poezii

Filme scurte despre mediul înconjurator (transformări ale apei, aventurile lui Paxi în sistemul solar, luna, cometele), forme geometrice, călătorie în lumea insectelor.

Dezvoltare abilităților practice (origami- confecționarea unor fluturi, flori, iepurași din hârtie)

Desene simple (tehnica amprentării)

Matematică distractivă

Jocuri amuzante

Evenimente locale

Descrieri de imagini

Activități de Paște pentru stimularea creativității

Ce spun părinții

În general, ei folosesc emoticoanele și mai puțin cuvintele. Toate acestea sugerează că se bucură de activitățile frumoase realizate împreună. Le consideră relaxante, practice și amuzante dar așteaptă să se întoarcă la gradiniță!

Sărut mâna, atât nouă cat si copiilor ne este foarte dor de dumneavoastră. Elisa întreabă mereu cand începem grădinița și imi zice mereu ,,mami mi-e dor de doamna”.Ne rugăm sa trecem cu bine peste aceasta perioada și să ne revedem sănătoși pentru a reveni la normal.Va uram multă sănătate, va inbratisam și abia asteptam sa ne revedem.

Bună ziua! Simina o adoră pe albinuța Maya…

Ce spun copiii si parintii despre scoala online
Feedback de la copii pentru profesori

Acum, fiind vacanță, am trimis mai puține imagini deoarece timpul e favorabil jocurilor în curte și pregătirii pentru Paște. Vom discuta cum am petrecut Sărbătorile pascale, vom face și un concurs de ouă încondeiate.

Cu toate că e firesc ca disponibilitatea emoțională datorată stresului să fie una mai scăzută, vă invităm să aveți grijă de dvs și să vă amintiți că cei mici au mare nevoie de conectare în această perioadă. Vă încurajăm să încercați să intrați în lumea lor. Poate fi un refugiu bine-venit și pentru dvs. și întreaga familie. Vom relua postările cu sugestii de jocuri în aer liber.   

Vă invităm să ne împărtășiți din experiențele dumneavoastră și împreună să completăm listele de activități propuse de noi, împrumutând unii de la alții idei pentru ca zilele acestea să treacă cât mai ușor.

Profesor Angelica Drăgoi

Liceul Tehnologic Oltea Doamna. Dolhasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.