Educația și comunitatea rromă din Burla

Prof.Juravle Daniela

Accesul la educația de calitate nu înseamnă numai participarea la instruiere în cadrul sistemului formal, ci și accesul la noi variante de educație extrașcolară, oferind copiilor un model de comunicare responsabilă, constructivă, bazată pe respectul față de ceilalți, pe empatie, toleranță .

În localitatea Burla, aproximativ 20% dintre copiii de etnie rromă nu frecventează grădinița, fapt ce duce la creșterea  numărului persoanelor predispuse  la excluziunea socială. De asemenea lipsa banilor, resurselor materiale de a –l ajuta pe preșcolar să frecventeze grădinița este o problemă cu care se confruntă comunitatea rromă. Implicându –ne în acest proiect ,în scopul de a primi acel ceva, de a putea să ajutam copiii rromi să vină la grădiniță credem că am putea preveni abandonul  școlar timpuriu, să le asigurăm o egalitate de șanse la educație pentru toți copiii, eliminând orice formă de discriminare .

Grădiniţa, are rolul de a sprijini familiile să aibă încredere în resursele proprii, să facă faţă greutăţilor cu care ele se confruntă. Educaţia părinţilor şi consilierea au un rol important în integrarea copiilor cu afecţiuni de natură psihică, emoţională, ori de altă natură în grădiniţă.

În anul școlar 2018-2019, s-a organizat o activitate demonstrativă în cadrul cercului pedagogic al minorităților, care a avut ca temă ”Prevenirea abandonului școlar în rândul copiilor rromi ”, unde Grădinița cu program normal Burla a desfășurat o activitate demonstrativă la care au fost implicate toate cadrele didactice din unitate și o parte se regăsesc și anul acesta în unitate. Fiecare educatoare a contribuit la desfășurarea activității implicându-se în realizarea materialului didactic folosit în activitate.

Activitatea s a desfășurat cu un număr mare de copii indiferent de etnie sau situație materială, care au fost plăcut impresionați de purtarea hainelor tradiționale, dar și de participarea la atelierul de lucru. Activitatea a fost însoțită de către o bunicuță care a fost alături de copiii și le-a povestit ce s-a întâmplat la  Alba Iulia pe timpul ei.

La atelierele de lucru ,copiii au avut de pictat steagul României și de decorat costumul popular cu semne grafice .

La finalul activității demonstrative s a întins o horă mare unde au fost invitate și persoanele care au participat la activitate .

În fiecare an, în comunitatea  noastră crește numărul copiilor de etnie rromă ,dar lipsa resurselor materiale,inadaptarea copilului la mediul educațional  sau că Învățământul preșcolar nu este obligatoriu , numărul copiilor care frecventează  grupă  mică scade ,doar spre grupa mare se poate observa o creștere a numărului copiilor de etnie rromă .

O bună colaborare între grădiniță și familie este posibilă numai atunci când familia înțelege bine rolul grădiniței,acela de a fi prima sursă de informații dobândite de către preșcolar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.