Fără abandon școlar!

Abandonul școlar este un proces prin care elevul, din diferite motive, se îndepărtează de școală și în cele din urmă o părăsește. In ultimii ani se urmărește prevenirea abandonului scolar in randul romilor prin măsuri luate de sistemul de învățământ din Romania.

Școala este cea care trebuie să găsească soluții încât să ofere șanse egale tuturor copiilor, asigurându-le un mediu favorabil de dezvoltare. Școala are rolul de a identifica elevii care riscă la un moment dat să abandoneze școala, datorită unor influențe negative.

Din multitudinea de factori care ar putea duce le prevenirea și reducerea abandonului școlar am ales, consultându-mă cu mentorul meu, să organizez activități extracurriculare atractive din domeniul sportiv, în alegerea ramurii de sport. Practicarea sportului este un mod plăcut de petrecere a timpului liber.

Alegerea ramurii sportive

În alegerea ramurii de sport, am ținut cont de opțiunea elevelor mele și am alcătuit o echipă de fotbal feminin în școală, la categoria de vârstă 12-14 ani. Echipa a reușit să se califice la Campionatul Național de Fotbal unificat în 7 – fete, organizat în perioada 17-19 mai 2019, la Sibiu.

La selecție am ținut cont, pe lângă nivelul de dezvoltare a calităților mortice, a talentului necesar practicării acestui sport și de atragerea elevelor în a căror familii au existat cazuri de abandon școlar.

Exemple

Eleva Alexandru Ioana, de etnie rromă, face parte dintr-o familie numeroasă, cu 7 copii, dintre care 2 dintre foștii noștri elevi, au abandonat școala. Această elevă a participat activ la toate antrenamentele și pregătirile pentru competiție, iar în cadrul concursului s-a prezentat exemplar. Același comportament l-a avut și eleva Hagiu Florentina, care de asemenea face parte dintr-o familie numeroasă, participarea ei fiind lăudabilă, atât la antrenamente, cât și în timpul concursului.

Aceste eleve au reușit să-și dezvolte, practicând sportul, unele trăsături pozitive de caracter cum ar fi: voință, perseverență, dorință de victorie, respectul față de adversar. Cel mai important, au reușit să înțeleagă că, fără participare la antrenamente, la pregătire, nu reușești să obții rezultate favorabile.

Locul I pe care l-am câștigat la acest campionat național, ne-a bucurat, ne-a dat mari satisfacții, dar și dorința de a munci și demonstra că am meritat.

În ceea ce privește folosirea datelor cu caracter personal și a imaginii individuale sau de grup ale copiilor, am avut acordul părinților, astfel că vă pot prezenta imagini din perioada competiției.

Concluzie

În discuțiile pe care le-am avut cu doamna profesor Cîrligeanu Margareta, mentorul meu, am ajuns la concluzia că atragerea elevelor în practicarea sportului asigură un echilibru emoțional și crează un mediu favorabil dezvoltării copiilor, fiind unul din factorii ce pot duce la prevenirea abandonului scolar in randul romilor.

Profesor Conache Ecaterina

CSEI Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.