Fişa copilului în situaţie majoră de risc de abandon şcolar

Elena Baciu, CSEI Suceava

Fişa copilului în situaţie majoră de risc de abandon şcolar este un instrument cu dublu rol:
• de a identifica principalele dificultăţi cu care se confruntă elevul şi familia sa, dificultăţi care pot impieta asupra evoluţiei sale şcolare;
• de a sprijini dezvoltarea, pe baza dificultăţilor astfel identificate, a unor modalităţi personalizate de intervenţie educaţională cu dublu caracter: recuperatorie şi preventivă.

Identificarea elevilor în situaţie de risc are rolul de a facilita realizarea unui profil al acestor elevi şi de a dezvolta măsuri focalizate.

Această activitate trebuie realizată la începutul fiecărui an şcolar cu ajutorul cadrelor didactice din şcoală (învăţători / profesori diriginţi).

Chiar dacă implică un efort suplimentar din partea şcolilor care se confruntă zilnic cu astfel de situaţii, beneficiile centralizării informaţiilor cu privire la aceşti elevi sunt esenţiale şi au impact pe termen mediu şi lung pentru prevenirea abandonului şcolar.

Rolul fişei este acela de a permite o inventariere a informaţiilor despre fiecare caz în parte, astfel încât să putem identifica acele elemente specifice elevilor din şcoala dumneavoastră care se află în situaţie de risc de abandon, precum şi aspecte comune şcolilor ddin proiect.

Pe baza informaţiilor înregistrate veţi putea elabora strategii, programe, activităţi specifice la nivelul şcolii care să prevină apariţia factorilor de risc sau să diminueze acţiunea acestor factori care duc la apariţia abandonului şcolar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.