Educația interculturală și provocările care apar
Principalul obiectiv al educației interculturale constă în pregătirea oamenilor pentru a percepe, accepta, respecta și experimenta alteritatea. Tema interculturalității a apărut în ultimele decenii ca un răspuns educativ la fenomenele de interconexiuni în creștere. Se știe că multe conflicte, provocări precum: criza migrației / refugiaților, „Brexit”, globalizarea, toate aceste fenomene au un impact semnificativ asupra sferelor de viață interculturală ale societății noastre, inclusiv educația în general și educația adulților în special. Condiția necesară (dar nu suficientă) pentru rezolvarea conflictelor este găsirea unor canale de comunicare eficiente și abilități adecvate pentru a diminua conflictele și tensiunile. Profesorii joacă un rol cheie în răspunsul la aceste provocări. Cu toate acestea, situația actuală evidențiază lipsa existentă de comunicare interculturală a profesorilor.
Proiectul INCrEAsE (Intercultural Competences for Adult Educators working with Multicultural and Multilingual Learners) își propune să consolideze competențele de comunicare interculturală a profesorilor care lucrează în diverse medii educaționale formale și non-formale, pentru a-i ajuta să depășească provocările care decurg din munca lor de zi cu zi cu populațiile de elevi/studenți multiculturali și multilingvi.
Grup țintă
- Profesori
- Elevi/ Studenți internaționali
- Migranți / Refugiați
Rezultate
- Hartă interactivă a profesorilor / cursanților multiculturali și multilingvi din UE, cu accent pe cunoștințe, abilități și atitudini,
- Un instrument de testare online și chestionare pentru a crea Profilul nevoilor elevilor multiculturali, legat de procesul de adaptare a studenților internaționali din primul an și a imigranților,
- Program de formare a competențelor de comunicare interculturală pentru profesori (60 de ore),
- E-book „Îmbunătățirea competenței de comunicare interculturală”.
Parteneri
- Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T.Popa Iasi Romania
- Fundatia EuroEd Romania
- Soros International House Lithuania
- K Milios and SIA OE Greece
- Iniciativas De Futuro Para Una Europa Social Coop. V. Spain
- Pixel – Associazione Culturale Italy
- A & A Emphasys Interactive Solutions Ltd Cyprus
Număr de referință: 2019-1-RO01-KA204-063872
Website: https://increase.grant.umfiasi.ro/
Proiectul este dezvoltat sub egida programului de parteneriat strategic Erasmus+ Strategic Partnership programme (School Education)