Învățarea în mediul on-line

Prof. Marius Enică, CSEI Suceava

Pentru disciplina Terapia tulburărilor de limbaj, am găsit posibilitatea postării de materiale vizuale/grafice adecvate deficiențelor de care suferă, tematicii și vârstei elevilor, propuneri de proiecte individuale care pot fi realizate acasă, cu minimum de resurse materiale feedback-uri pentru teme sau proiecte (transmise către toți elevii sau către anumiți elevi, în mod individual); de asemenea către părinții copiilor cu tulburări din spectrul autist, care trebuie să îi ajute la rezolvarea temei propuse.

Există, categoric, câteva avantaje ale predării on-line:
Prima idee care îmi vine în minte este economia de timp. Aceasta, împreună cu flexibilitatea crescută în a-ţi alege programul. Sunt, însă, diferenţe de care trebuie să ţin cont. Atât pentru elevi, cât și pentru profesori, on-line-ul, în general, învățarea la distanță, în speță, este o provocare! Nu suntem obişnuiţi cu o asemenea libertate. Avem nevoie de interacțiunea noastră tradițională sau putem să ne adaptăm cu adevărat unor lecții care par poate lipsite de suflet? Mă refer aici strict la disciplina Terapia tulburărilor de limbaj. Îmi place să simt emoția elevilor mei, îmi place să le transmit din trăirile mele. Terapia, înainte de corectarea limbajului, înseamnă pasiune, sentiment și chiar reciprocitate!

Menționez un aspect important – Interacțiunea! Este, totodată, clar că observăm în învățarea și predarea on-line, elemente de comunicare interumane care se pot pierde. Nu mai putem observa în întregime limbajul corpului celeilalte persoane şi trebuie, de exemplu, să fim un pic mai atenţi la reacţiile receptorului pentru a le interpreta corect.

Într-adevăr, implicarea resurselor digitale în procesul educational on-line, care să corespundă nevoilor și particularităților grupului de elevi, este o adevărată provocare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.