Istoria românilor – Materiale realizate de elevi

Monica Corduneanu, CSEI Suceava

Lecțiile de Istoria românilor sunt mereu o provocare pentru profesor; trebuie să fie inventiv în a-și apropia clasa de deficienți. Mare importanță are și reținerea atenției un timp cât mai îndelungat posibil și convingerea de a rezolva sarcina primită.

Din experiența proprie , dar și din discuțiile cu colegii care lucrează în sistemul psihopedagogiei speciale, am ajuns la concluzia că modul cel mai bun prin care elevii deficienți intelectual se apropie de obiectul istorie este implicarea în realizarea de proiecte practice:

  • portofolii personale, schițe simple,
  • jocuri cu caracter istoric,
  • cuburi cu figurile marilor conducători români,
  • puzzle-uri cu imaginea unor obiective istorice de mare importanță

Simpozionul local Unirea, Națiunea a făcut-o!

Elevii demonstrează atracție pentru desenele și planșele cu caracter istoric ce urmează a fi obiectul unor expoziții în clasă sau în școală. Astfel se simt prețuiți pentru ce realizează, chiar dacă – spre exemplu – nu pot reține decât o parte a unei lecții de istorie. Asemenea expoziții cu lucrări ale elevilor din Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă Suceava au fost organizate cu prilejul unor sărbători naționale (1 Decembrie, 24 Ianuarie) și locale  (zilele Sucevei). Valorizarea  muncii lor este cu atât mai mare cu cât expunerea lucrărilor depășește granițele școlii lor în expoziții din Shopping City Suceava, Iulius Mall și licee sucevene.

Cu ocazia aniversării a o sută cincizeci și unu de ani de la Unirea Principatelor ( 24 ianuarie 1859),  la Liceul Particular Nr. 1, Suceava s-a desfășurat simpozionul local Unirea, Națiunea a făcut-o!,  o activitate în parteneriat cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Suceava și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava. Elevii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă  (clasele a VII-a A, prof. M. Corduneanu și a VI-a C, prof. L. Cazan ) au urmărit o lecție demonstrativă despre unire (Liceul Particular Nr. 1) și o prezentare în Power Point despre mersul evenimentelor înaintea și după Unirea Principatelor Române (Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava). De asemenea, au participat la un concurs pe teme legate de unirea de la 1859, la care au obținut și premii și mențiuni și au expus o parte din lucrările plastice pe tema unirii în holul Liceului Particular Nr. 1.

Diplome obținute la simpozionul local Unirea, Națiunea a făcut-o!

Planșe realizate

Planșele  executate împreună cu elevii deficienți de la școala noastră au venit să completeze necesarul de material didactic pentru cabinetul de istorie. S-au realizat planșe sub îndrumarea profesorilor L. Cazan, M. Bolohan, C. Morar, M. Monachu, V. Bilius, E. Boambă, M. Corduneanu  cu toate nivelurile de clase. Conținutul planșelor a fost stabilit în concordanță cu programa școlară,adaptat după reprezentări cartografice din atlasele de istorie. Astfel, trebuințele elevilor de a avea cât mai multe resurse didactice au fost completate prin munca lor efectivă.

De remarcat că toți elevii au lucrat, iar planșele care nu sunt  tocmai perfecte în ochii unui tehnician, pentru noi reprezintă munca și cea mai bună performanță a acestor elevi.

Planșă 1 – Mănăstiri din județul Suceava
Planșa 2 –  Domeniul feudal

Expoziții tematice

Lucrări din expoziții tematice.  Cu diferite ocazii am organizat expoziții cu lucrările elevilor, lucrări care au intrat ulterior în portofoliul lor. Scopul a fost consolidarea cunoștințelor din unele lecții, dar și creșterea stimei de sine a elevilor deficienți prin expunerea și aprecierea lucrărilor lor.

  1. Preistoria omenirii – expoziție de desene în clasa a V-a A; desenele de mai jos fac parte din portofoliul elevei V.I.I.
Vânător preistoric  
Scenă din viața omului preistori
  •  Antichitatea în imagini – expoziție de desene și picturi  în clasa a V-a B. Nivelul intelectual scăzut al elevilor  impune alegerea schițelor, desenelor de către profesor. Cea mai ușoară variantă este scoaterea la imprimantă a unor planșe care urmează a fi colorate.
  • Viața în evul mediu  – expunere în Sala de festivități a școlii  . Au participat elevii de la toate clasele aVI-a. Scopul a fost consolidarea cunoștințelor de la lecțiile despre satul și orașul medieval românesc și facilitarea învățării pentru elevii mai mici ce au vizionat exponatele.
Construcții medievale: castel, moschee
Scene de luptă
Obiceiuri și ocupații medievale
Țărancă aducând apă
Moară de vânt olandeză  
Turnul Londrei
  • Războaiele sec. XX  Expunerea desenelor s-a făcut pe holurile școlii et.I, cu prilejul aniversării a 165  de ani de la terminarea celui de-Al doilea Război Mondial (expunerea a avut loc la 10 mai 2010.)
Scene de luptă, tehnică militară, soldați din Al Doilea Război Mondial
  • Copiii lumii  – Cu ocazia zilei de 1 Iunie în școala noastră se organizează anual diferite activități: desene pe asfalt, serbări, discotecă, tombolă etc. În anii 2009 și 2010 , pe lângă concursul de desen pe asfalt au avut loc și expoziții cu lucrări ale elevilor pe tema: Să recunoștem țara din care provin. Desenele de mai jos fac parte din exponatele din anul 2009 și aparțin elevilor de la clasele a VII –a ,din anul școlar 2008 – 2009 .
Copil viking                      Copil african                Copil scoțian
Băiat rus             Fetiță olandeză            Fetiță din Ungaria
Fetiță arabă               Egipteancă

CSEI Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.