Raportul de vizită la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Suceva din 15.02.2019
După contactarea prealabilă a conducerii instituției pentru a reconfirma asigurarea spațiului și a intervalului orar de desfășurare a vizitei, precum și pentru a discuta scopul general vizat prin aceasta acțiune, am pregatit materialele necesare și, în dimineața zilei de 15 februarie 2019, m-am deplasat la sediul CSEI din Suceava al instituției.
La intalnire au participat toți cei 7 mentori și cei 7 mentorati (din grupa 1) care-mi sunt repartizați – a se vedea lista de prezenta.
Am pornit de la ideea ca este util ca in avanpremiera lucrului propriu-zis pe platforma dedicata a proiectului, sa clarificam impreuna o serie de aspecte legate de modul în care acest gen de activitate, activitatea propriu-zisă de mentorat cât și monitorizarea acesteia, contribuie la dezvoltarea profesională a tuturor celor direct implicați.
Pe baza materialelor pregătire (prezentări powerpoint: Activitatea de mentorat – schița curs; Tradițional și contemporan în cultura învățării), am dezbătut punctele forțe și minusurile predarii tradiționale în raport cu cea contemporană, subliniind faptul ca reflectia asupra propriei experiențe la catedra, în egala masura a mentorilor și a mentoratilor, constituie un punct de plecare valid și necesar în declanșarea interacțiunii mentor-mentorat.
Cunoscând principalele caracteristici ale platformei pe care urmează sa lucram, am insistat asupra nevoii de relationare, asupra importanței lucrului în echipa și a manifestării în practică a competentelor de comunicare, condiții esențiale pentru învățarea colaborativa pe care o presupune activitatea de mentorat.
Având în vedere obiectivul principal al proiectului, combaterea abandonului școlar, aceste deziderate devin și mai importante prin prisma bugetului de timp tot mai limitat de multiplele obligații care revin profesorului, context în care întâlnirile formale, fata în fata, devin tot mai puțin fezabile.
Cei prezenți au fost de acord ca documentele pentru activitatea de mentorat, primite și create în timpul cursului de formare, pot fi mai eficient manevrate pe suport digital, exprimându-si speranta ca training-ul de lucru pe platforma care urmează în curând va elucida eventuale dileme de natura tehnica.
Ca observație de final, disponibilitatea de a se implica manifestată de mentori și mentorati pe parcursul vizitei ne-a arătat ca aceștia sunt acum mai bine motivați nu doar de obiectivele în sine ale proiectului, ci și de existența unor instrumente de lucru și a unei structuri organizatorice care sa le permita atingerea obiectivelor