Situația actuală din învățământ

profesor-educator Mihai Cristina, C.S.E.I. Suceava

„Credem în educație!”

Pornind de la aceste cuvinte ne-am dorit reîntoarcerea  elevilor în clase cu măsuri de protecție împotriva infecției SARS-COV-2. COVID-19 însă este o boală contagioasă și nici o activitate care se desfășoară într-o comunitate nu este scutită de riscuri.

S-au luat măsuri pentru prevenirea și diminuarea răspândirii infecției SARS-COV 2 în unitățile/instituțiile de învățământ. Dar aceste măsuri nu elimină riscurile de transmitere a acestui virus ci doar contribuie la diminuarea acestuia.

Măsurile luate, purtarea măștii pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal dar și pentru întregul personal al unității de învățământ în timpul orelor și al pauzelor, separarea și limitarea contactului între elevi din clase diferite, neparticiparea la cursuri a preșcolarilor/elevilor cu simptome caracteristice infecției SARS-COV-2 sunt benefice în acest context. La toate acestea se adaugă necesitatea respectării riguroase a igienei mâinilor, păstrarea distanțării fizice, a locului în bancă și mai ales o bună informare a părinților.

Cele 3 scenarii privind participarea elevilor la activitatea didactică sunt benefice pentru această situație dificilă prin care trece umanitatea. Din păcate, după aproximativ 1 lună de la începerea anului școlar sunt tot mai puține instituții în șcenariul verde, cu copii prezenți la cursuri respectând normele de protecție. Chiar dacă multe școli au optat pentru șcenariul galben cu participarea zilnică a prsșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a celor din clasele a VIII-a și a XII-a și revenirea parțială a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu apar școli și grădinițe ce funcționează în șcenariul roșu prin participarea la activități /lecții online. Școala la care lucrez este în  șcenariul 2. Consider că este o soluție bună pentru moment ținând cont de creșterea cazurilor de infectare cu acest corona-virus.

Este greu de lucrat cu elevii cu CES în aceste condiții. Pentru ei întreruperea obiceiurilor educaționale, trecerea la medii de învățare la distanță presupun provocări suplimentare. Datorită nevoilor specifice nu au acces la diverse instrumente de lucru. Copiii cu deficiențe auditive nu pot urmării predarea pe canale video. În cazul copiilor cu deficiențe de vedere se poate vorbi despre problemele cauzate de temele trimise prin platforme virtuale al căror format nu este accesibil. Copiii cu tulburare de hiperactivitate, cu deficit de atenție întâmpină greutăți când își fac temele sau urmăresc o lecție preânregistrată ce nu le captează atenția. Pentru copii cu probleme de funcționare executivă, navigarea printre clasele virtuale, pentru diverse materii, este copleșitor. Să nu uităm de copiii cu autism ce înțeleg cu greu situația actuală. Atât lor cât și copiilor cu anxietate trebuie să li se explice de ce trebuie să-și schimbe programul și obișnuințele în contextual măsurilor pentru combaterea pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.